magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Rudolf Bauer reaguje na poslanecké fiasko
@ Aktuálne -> Verejná správa      May 10 2002 - 16:15 GMT
Ako fiasko zasadnutia Košického samosprávneho kraja možno hodnotiť prístup poslancov, ktorí odmietli prijať navrhovaný rokovací program.

Denník Korzár situáciu opísal slovami: „Rovných 44 minút aj so štvrťhodinovou prestávkou trvalo včerajšie (9. 5. 2002) tretie tohtoročné zasadnutie zastupiteľstva košického VÚC. Namiesto plánovaných trinátich bodov poslanci skončili už pri nultom - neschválili program zastupiteľstva. V úvode totiž predseda 30-členného klubu SMK-SDKÚ-Smer-ANO Š. Zachariáš vystúpil s vyhlásením, kde uviedol, že predseda košického VÚC Rudolf Bauer (KDH) s nimi odmieta komunikovať o personálnom obsadení miest na úrade samosprávneho kraja.

Vo viacerých prípadoch sa vraj miesta obsadzujú bez výberového konania, rešpektovania náležitých kvalifikačných predpokladov a netransparentne. Za typické príklady poslanci pravicovej štvorkoalície považujú menovanie Františka Balúna za vedúceho odboru kultúry, Jána Pavlíka za šéfa organizačného odboru, Jána Demčáka za vedúceho odboru školstva a Viliama Beňa ako šéfa odboru vnútornej správy. Podľa pravicových poslancov má personálna politika R. Bauera, ktorá neberie do úvahy kritéria a výsledky konkurzov, negatívny dopad na činnosť úradu, premieta sa v kvalite materiálov predkladaných na rokovanie zastupiteľstva a nepriaznivo vraj vplýva aj na chod úradu.

A hoci voči Zachariášovým argumentom ostro vystúpil poslanec KDH Emil Kočiš, vďaka hlasom 28 členov spomínanej koalície z 53 prítomných sa program rokovania neschválil a poväčšinou usmiati poslanci sa po "rokovacom maratóne" pobrali domov.“

O stanovisko sme požiadali predsedu Úradu Košického samosprávneho kraja Dr. Rudolfa Bauera:

Tlačová informácia

Reakcia predsedu Košického samosprávneho kraja Rudolfa BAUERA na vyhlásenie poslaneckého klubu SMK-SMER-SDKÚ-ANO na začiatku rokovania Zastupiteľstva KSK dňa 9. mája 2002

"Bol som prekvapený, že poslanci, ktorí k programu prakticky nemali pripomienky, sa ho rozhodli ako celok neschváliť. Bol pripravený kvalitne, spracovaný v potrebnom rozsahu, predrokovaný v jednotlivých komisiách a zároveň už vopred vystavený na našej oficiálnej webovej stránke. Nebol teda najmenší praktický dôvod, aby sme všetky body zasadnutia dnes neprerokovali.

K personálnym otázkam som sa vyjadril už skôr verejne i v oznamovacích prostriedkoch. Nenechám sa tlačiť do roviny, aby sa v nich rozhodovalo na základe straníckych nominácií. To som nerobil v minulosti a nebudem to praktizovať ani teraz. Obsadzovanie postov bolo a je v súlade so zákonom, podľa aktuálnych potrieb úradu a prechádzajúcich kompetencií na samosprávny kraj.

V posledných dvoch týždňoch boli zosúladené dva termíny na moje rokovanie s krajskými predsedami politických strán zastúpených v tomto spoločnom klube. Ani jeden však nevyužili. Všetkých predsedov desiatich komisií nášho zastupiteľstva zvolávam na stretnutia jedenkrát mesačne, tak ako to ukladá zákon o vyšších územných celkoch, a to ku všetkým aktuálnym témam našej samosprávy. Preto je dnešná neochota rokovať u tejto časti poslancov - aj vzhľadom na finančné náklady súvisiace s prípravou zasadnutia - ťažko pochopiteľná. "


Tlačovú informáciu pripravil Ing. Marián Krajňák, vedúci Kancelárie predsedu KSK

10. 5. 2002   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]