magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Poslanci schválili milión pre postihnutých povodňami, prešlo aj financovanie opráv ciest
@ Aktuálne -> Verejná správa      Aug 31 2004 - 09:17 GMT
(Košický samosprávny kraj – tlačová správa) - Jeden milión korún schválili poslanci Košického samosprávneho kraja (KSK) na pomoc oblastiam postihnutým júlovými povodňami. Prostriedky z rozpočtu regionálnej samosprávy budú prerozdelené podľa požiadaviek starostov a podľa návrhu krajskej krízovej komisie. Pomoc pre postihnuté obce v KSK prišla aj od Stredočeského kraja, ktorý daroval Košickému kraju 500-tisíc korún.
Regionálni poslanci schválili aj úpravu rozpočtu KSK a to zvýšenie bežných príjmov o viac ako 71 miliónov korún a kapitálových príjmov o viac 30 miliónov korún. Odsúhlasili navàšenie bežných výdavkov o 64,5 milióna korún a kapitálových výdavkov o takmer 37 miliónov korún. Prostriedky sú určené pre oblasti dopravy, školstva, kultúry a pre Úrad KSK.
V rámci investícií do vlastného majetku poslanci schválili na rekonštrukciu objektu bývalých kasární na Ul. Janka Bačíka v Košiciach 17,8 milióna korún. Ako uviedol predseda KSK Rudolf Bauer, KSK má záujem, aby touto investíciou prispel k umiestneniu zahraničných investorov. V objekte, ktorý je majetkom KSK, by mohla sídliť medzinárodná súkromná spoločnosť pôsobiaca v oblasti informačných technológií. V prípade úspechu tohto zámeru by malo v prvej etape vzniknúť 100 nových pracovných miest, v druhej ďalších 300. Na poskytovanie bližších informácií je zatiaľ uvalené embargo, podľa R. Bauera by sa o investícii malo rozhodnúť v priebehu septembra.
Zastupiteľstvo schválilo Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) č.1/2004 o poskytovaní dotácií a návratných finančných výpomocí. Prijalo aj zámer financovať stavebné úpravy ciest II. a III. triedy na území KSK v hodnote takmer 500 mil. Sk prostredníctvom modelu partnerstva verejného a súkromného sektora. Regionálny parlament schválil aj poskytnutie dotácií z vlastných príjmov KSK obci Borša, Združeniu Staromestské divadlo v Košiciach, mestám Moldava nad Bodvou, Gelnica, Spišská Nová Ves a Michalovce a Mestskému divadlu Actores v Rožňave. Kladne sa poslanci vyjadrili k spolufinancovaniu projektu T-Iskra – turisticko-informačný systém Košického regiónu realizovaného s finančnou spoluúčasťou štrukturálnych fondov EÚ. Parlament súhlasil aj so spolufinancovaním projektu Neobjavený región, tiež spolufinancovaného z európskych peňazí.
Po uvedení správy hlavného kontrolóra zameranej na činnosť Agentúry na podporu regionálneho rozvoja Košice (ARR) na základe poslaneckého návrhu zastupiteľstvo schválilo dodatok k zakladacej listine a štatútu ARR, čím zmenilo pravidlá kreovania správnej a dozornej rady agentúry. Poslanci ďalej verejným hlasovaním zvolili 7-člennú Správnu radu ARR a 5-člennú Dozornú radu ARR.

Kladne sa poslanecký zbor vyjadril k predloženej koncepcii vzdelávania detí zo sociálne znevýhodneného prostredia v školách v pôsobnosti KSK. V závere rokovacieho maratónu zastupiteľstvo odsúhlasilo vymenovanie Jozefa Lapšanského za riaditeľa Spišského osvetového strediska a zobralo na vedomie odstúpenie Petra Krokavca z funkcie riaditeľa NsP sv. Barbory v Rožňave.
Text: Soňa Jakešová

Domovské stránky KSK   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]