magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Prezidenta I. Gašparoviča predstavitelia kraja informovali o odstraňovaní následkov povodní
@ Aktuálne -> Verejná správa      Sep 06 2004 - 10:55 GMT
(Košický samosprávny kraj – tlačová správa) - O následkoch júlových povodní a postupe pri odstraňovaní škôd ktoré spôsobili informovali v piatok prezidenta SR Ivana Gašparoviča predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rudolf Bauer a prednosta Krajského úradu (KÚ) v Košiciach Ján Dolný. Hlava štátu dnes pricestovala na východ Slovenska, aby sa osobne oboznámila s aktuálnou situáciou v Košickom a Prešovskom kraji.
„Ide mi o to, vnímať a pochopiť celú situáciu, aby som v rámci svojich kompetencií presadil predchádzanie takýmto krízovým situáciám“, uviedol na rokovaní Ivan Gašparovič s tým, že jeho cieľom je získať predstavu o riešení situácie, hovoriť so zainteresovanými v postihnutých krajoch o ich názoroch, ktoré by pomohli vytvoriť systém pri predchádzaní a riešení povodňových situácií. Ako ďalej prezident povedal, tieto poznatky chce uplatňovať pri rokovaní s premiérom a vo vzťahu k Národnej rade SR. Predstavitelia kraja počas debaty poukázali najmä na potrebu legislatívnych úprav a prehodnotenia manipulačných poriadkov tak, aby zabezpečili vyššiu mieru bezpečnosti pri ochrane občanov a majetku.

Na pracovnom rokovaní na pôde KÚ v Košiciach predstavitelia kraja prezidenta informovali o výške spôsobených škôd a o postupe prác v postihnutých oblastiach. Ako uviedol košický župan Rudolf Bauer, poslanci KSK schválili na pomoc oblastiam postihnutým júlovými povodňami milión korún. Prostriedky z rozpočtu regionálnej samosprávy budú prerozdelené obciam na základe požiadaviek starostov a podľa návrhu krajskej krízovej komisie. Pomoc pre postihnuté obce v KSK prišla aj od Stredočeského kraja. Hejtman Bendl daroval R. Bauerovi pre Košický kraj šek na 500-tisíc korún. Košický župan ocenil, že pomoc KSK ponúkol aj Juhočeský kraj.

Júlové povodne a následná krízová situácia, ktorá trvala od 26. júla do 3. augusta, na východnom Slovensku spôsobili celkovú škodu okolo miliardy Sk. Z toho na majetku štátu 479 mil. Sk, na majetku obcí 241 mil. Sk a košického a prešovského VÚC 75 mil. Sk. Obyvatelia prišli v dôsledku záplav o majetok v hodnote 73 mil. Sk, iné subjekty nahlásili ujmu vo výške 15 mil. Sk. Povodne zničili úrodu na výmere 13 200 hektárov. Podľa dostupných údajov len pätina škôd spôsobených povodňami bola poistená.

V Košickom kraji bolo záplavami postihnutých 73 obcí v územných obvodoch Košice – okolie, Michalovce, Spišská Nová Ves a Trebišov. Škody na majetku občanov boli vyčíslené na 11,2 mil. Sk a na majetku obcí 37 mil. Sk. Ïalšie škody spôsobil živel na majetku štátu a poľnohospodárov. Na majetku Košického samosprávneho kraja (KSK) najväčšie škody záplavy spôsobili na cestách II. a III. triedy a mostoch. Poškodených bolo 13,25 km ciest II. a III. triedy a 25 mostov a priepustov. Škody na cestnom majetku KSK boli vyhodnotené na vyše 9,4 milióna Sk. Z ostatného majetku KSK záplavy poškodili objekt Školy v prírode v Kysaku, pričom vznikla škoda 356 tisíc Sk na budove, kanalizácii a ČOV.

Po rokovaní prezident Ivan Gašparovič navštívil záplavami postihnutú obec Malčice v okrese Michalovce a prezrel si záplavami poškodenú hrádzu na rieke Ondava.

Text: Soňa Jakešová
Foto: Marián Krlička

Domovské stránky KSK   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]