magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Mentálne postihnutí klienti z jasovského kláštora sa presťahovali
@ Aktuálne -> Medicína      Sep 22 2004 - 07:59 GMT
Košice (TASR) - Obyvatelia Domova sociálnych služieb (DSS), ktorí od 50. rokov minulého storočia žili v Jasovskom kláštore Premonštrátov, v utorok oficiálne dostali do užívania nové priestory.

Zariadenie pre 80 žien a mužov s mentálnym postihnutím sa teraz nachádza v samostatnom objekte v areáli rožňavskej nemocnice sv. Barbory. Zriaďovateľom DSS je Košický samosprávny kraj.

Pôvodné priestory historického objektu jasovského kláštora neboli vhodné pre zariadenie sociálnych služieb. "Hrubé múry, malé okná, lokálne vykurovanie, veľkokapacitné izby bez príslušenstva sú už minulosťou. Klienti v súčasnosti obývajú dvoj a trojposteľové izby s príslušenstvom," konštatovala hovorkyňa KSK Soňa Jakešová. Podľa košického župana Rudolfa Bauera presťahovaním domova vytvorili podmienky pre kvalitnejší život obyvateľov domova. Klientom, ktorým to diagnóza dovolí, umožnia chránené bývanie. V novom objekte je už zriadený tzv. tréningový byt, v ktorom budú získavať návyky pre samostatnejší život.

Košická regionálna samospráva investovala do úpravy nových priestorov domova 1,2 milióna korún. Ïalšie prostriedky pôjdu v etapách do rekonštrukčných prác na objekte a jeho zútulnenia.

Podľa vedúcej odboru sociálnych vecí Úradu KSK Evy Dudovej, samosprávny kraj bude DSS v Rožňave využívať ako špecializované zariadenie pre občanov s kombinovaným mentálnym a fyzickým postihnutím, alebo s mentálnym a psychickým hendikepom. "U týchto klientov efektívne využijeme blízkosť nemocnice. Vyšetrenia a prípadnú liečbu absolvujú v známom prostredí bez stresu a náročnej dopravy," dodala.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]