magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Situácia v školstve a rozdelenie pomoci na povodňovú pomoc na tlačovej besede predsedu KSK
@ Aktuálne -> Verejná správa      Sep 28 2004 - 14:24 GMT
(Košický samosprávny kraj – tlačová správa) - O aktuálnej situácii v školách v pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK) a rozdelení finančnej pomoci obciam postihnutým letnými záplavami informoval v pondelok novinárov predseda KSK Rudolf Bauer.

Školstvo v KSK do tohto školského roka vstúpilo zatiaľ s jednou zmenou – SOU a Stredná dievčenská škola v Trebišove boli vyradené zo siete škôl KSK a prešli pod Gréckokatolícku cirkev ako Združená stredná škola sv. Jozafáta. Ako informoval R. Bauer, KSK sa pripravuje na realizáciu viacerých zmien, ktoré sa týkajú zlučovania a spájania škôl tak, ako ich schválilo zastupiteľstvo. Po odsúhlasení ministerstvom školstva ich KSK uvedie do praxe buď od nového kalendárneho roka, alebo nasledujúceho školského roka.

„Už sme zaznamenali nižší počet žiakov i prvákov v našich stredných školách, čo je prejav nepriaznivého demografického vývoja na Slovensku. V školskom roku 2003/2004 sme mali v prvých ročníkoch 11 058 detí a celkovo 40 966 žiakov. V tomto školskom roku do prvých ročníkov nastúpilo 10 463 študentov, čo je o 595 menej ako pred rokom. Celkovo máme 40 225 žiakov, teda o 741 menej ako vlani. V dennom štúdiu sme v tomto školskom roku v porovnaní s minulým otvorili o 22 tried menej,“ uviedol Rudolf Bauer.

Podľa štatistických údajov bude v KSK v roku 2005 končiť základné školy 11 448 detí. Prognóza pre rok 2015 hovorí už iba o 8 435 absolventoch základných škôl. „Aj z týchto údajov je zrejmé, že bude potrebné riešiť racionalizáciu siete stredných škôl,“ dodal predseda.

Kapacitne sú v KSK stále plne vyťažené gymnáziá, obchodné akadémie a zdravotnícke školy – o tieto školy je pretrvávajúci najväčší záujem.

Gymnázia navštevuje v tomto školskom roku 11 316 študentov. Minulý rok ich bolo 11 391. V prvom ročníku ich je 2 144, čo je o 88 viac ako vlani.

V kurze sú aj odbory, ktoré pripravujú pre prax pracovníkov pre služby a to v stredných odborných učilištiach, združených stredných školách a hotelových akadémiách. Najväčší záujem je o študijné odbory čašník, kuchár, kaderníčka, kozmetička a mechanik elektronik.

„Stredné zdravotnícke školy majú v tomto školskom roku 1 404 žiakov, z nich 432 prvákov. Pred rokom to bolo 1 441 žiakov a 387 v prvom ročníku. Prijali sme teda o 45 prvákov viac ako vlani. Obchodné akadémie majú 4 190 študentov, do prvého ročníka ich nastúpilo 1 125. Minulý rok ich navštevovalo 4 277 žiakov, čo je o 87 viac,“ povedal R. Bauer. Dodal, že naopak výrazne klesajúci záujem je o štúdium odborov strojný mechanik, maliar, inštalatér, krajčír, obrábač kovov. „Stredné odborné učilištia v našej pôsobnosti začali od septembra pripravovať 10 719 žiakov. Vlani ich bolo 11 182, čo bolo o 463 žiakov viac. Do prvých ročníkov SOU nám nastúpilo 3 656 žiakov, kým pred rokom ich bolo 4 144, teda o 488 viac,“ informoval novinárov predseda.

Ku školám v prírode košický župan uviedol, že KSK zatiaľ neuvažuje o ich predaji alebo prenájme. Týchto zariadení má KSK šesť – v Kysaku, Kojšove, Gelnici, Rejdovej, Inovciach a Vyšnom Medzeve. Tri fungujú ako rozpočtové, tri ako príspevkové organizácie. „Chceme, aby tieto zariadenia naďalej slúžili predovšetkým na rekreáciu a zotavenie detí. Ich riaditeľov sme zaviazali úlohou dosiahnuť vyrovnané hospodárenie,“ uviedol predseda s tým, že okrem racionalizácie výdavkov a príjmov budú musieť školy v prírode zatraktívniť poskytované služby aj vo vzťahu k verejnosti, najmä rodinám s deťmi. Viaceré sú situované v turisticky atraktívnom prostredí - Inovce majú blízko lyžiarsky vlek, tiež Rejdová, ale aj ostatné pôsobia v príťažlivom prostredí, čo sú predpoklady na ich efektívne využitie.

Ïalšou témou tlačovej besedy bolo použitie prostriedkov na zmiernenie škôd spôsobených záplavami, ktoré KSK postihli v júli a auguste tohto roku.

Zastupiteľstvo KSK schválilo na tento účel milión korún. Pomoc pre postihnuté obce v kraji prišla aj od Stredočeského kraja – hejtman Petr Bendl KSK daroval šek na 500-tisíc korún.
„V súčasnosti sme už prostriedky poukázali adresátom. O ich rozdelení rozhodla komisia, v ktorej boli odborníci z Úradu KSK a člen povodňového krízového štábu. Komisia osobne navštívila všetky vytipované obce a ich starostov, ktorým záplavy spôsobili najväčšie škody. Našou prioritou bolo, aby sa peniaze dostali k tým občanom, ktorým voda poškodila majetok a ktorí nemajú dostatok vlastných prostriedkov, aby si dali do poriadku domy a zabezpečili bývanie,“ uviedol R. Bauer s tým, že obce budú preukazovať, ako použili tieto prostriedky.

Ako informoval predseda, 500 tisíc korún od Stredočeského kraja bolo rozdelených takto: obec Bačkov dostala 300 tisíc korún a obce Malčice a Markovce po 100 tisíc korún.

Dotácia milión korún z prostriedkov Košického samosprávneho kraja bola rozdelená nasledovne: Hrišovce 80 tis., Gelnica 120 tis., Rudňany 200 tis., Ploské 50 tis., Vajkovce 100 tis., Beniakovce 100 tis., Škola v prírode Kysak 305 tisíc Sk.

Text: Soňa Jakešová
Foto: Marián Krlička

Domovské stránky KSK   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]