magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

R. Bauer prestrihol pásku na zrekoštruovanej ceste v Choňkovciach
@ Aktuálne -> Región      Dec 03 2004 - 08:58 GMT
(Košický samosprávny kraj – tlačová správa) - Predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rudolf Bauer uviedol včera predpoludním do prevádzky zrekonštruovanú cestu II. triedy v obci Choňkovce v okrese Sobrance. Ide o spoločnú investičnú akciu KSK a obce v hodnote takmer 2,3 milióna korún, do ktorej KSK investoval vyše 1,6 milióna Sk.

Cieľom stavebnej úpravy komunikácie bolo vylepšenie jej šírkových parametrov, vrátane jej krytého odvodnenia pozdåž cesty a výstavba chodníkov. Zrealizované dielo prispeje predovšetkým k zvýšeniu bezpečnosti cestnej premávky v tomto z hľadiska nehodovosti kritickom úseku cesty. Komunikácia smeruje k medzinárodnému hraničnému prechodu Ubľa - Malyj Bereznyj medzi Slovenskou republikou a Ukrajinou. Zhotoviteľom stavby je Stavebná spoločnosť Sobrance s.r.o.

Starosta Choňkoviec Ján Skyba ocenil prístup vyššieho územného celku pri realizácii stavby: „Je to problém, ktorý riešime od roku 1987. Realizovať náročnú investíciu by bolo pre takú malú obec, ako sme my, nereálne. Preto sme privítali formu združenia prostriedkov a spoluprácu s Košickým samosprávnym krajom, ktorú podporil aj jeho predseda Rudolf Bauer.“

Košický župan v tejto súvislosti zdôraznil princípy, ktorými sa KSK riadi: „Prioritami Košického samosprávneho kraja je predovšetkým znižovať nezamestnanosť a starať sa o bezpečnosť občanov. V tomto regióne sa otvorením hraničného prechodu v Ubli s Ukrajinou zvýšila hustota premávky viac ako trojnásobne, čo znamenalo pre miestnych občanov značné riziko dopravných nehôd. Preto bolo potrebné vykonať také úpravy komunikácie, ktorá by spåňala náležité kritéria.“

KSK podľa svojich finančných možností v tomto roku zo svojich kapitálových prostriedkov realizoval rekonštrukcie niekoľkých exponovaných úsekov ciest. V júli uviedol do prevádzky opravenú cestu II. triedy v úseku Košická Belá – most Košické Hámre s rozpočtovým nákladom 2,4 milióna Sk. V júni bola ukončená rekonštrukcia ďalších havarijných úsekov ciest. Išlo o súvislú rekonštrukciu povrchu krytu cesty na Folkmárskom kopci s rozpočtovým nákladom 2, 14 milióna Sk, rekonštrukciu krytu cesty prieťah obcou Ïurkov s rozpočtovým nákladom 2,4 milióna Sk, súvislú rekonštrukciu cesty II. triedy v Gelnici za 2,28 mil. Sk a už spomínanú opravu cesty v Choňkovciach. Z kapitálových prostriedkov KSK bolo na tento účel preinvestovaných spolu vyše 10,85 mil. Sk.

Ïalšie opravy ciest II. a III. triedy na území KSK boli realizované z bežných výdavkov organizácií Správy ciest KSK. Celkový objem financií na modernizáciu ciest II. a III. triedy a mostných objektov v KSK v roku 2004 predstavuje takmer 70,2 mil. Sk.

Pri stavebných úpravách ciest II. a III. triedy chce Košický samosprávny kraj použiť model partnerstva súkromného a verejného sektora. Financovanie opráv ciest týmto spôsobom schválil košický regionálny parlament na rokovaní 30. augusta. Týmto spôsobom chce KSK realizovať stavebné úpravy ciest II. a III. triedy a mostných objektov s celkovým predpokladaným nákladom takmer 500 miliónov korún. Výhodou modelu partnerstva verejného a súkromného sektora je, že bude možné v relatívne krátkom čase realizovať väčší rozsah obnovy cestnej siete bez vysokého jednorazového finančného zaťaženia vlastného rozpočtu KSK.

KSK sa od januára 2004 stal vlastníkom ciest II. a III. triedy. Pod košickú regionálnu samosprávu prešlo 560 kilometrov ciest II. a 1 381 kilometrov ciest III. triedy.

Text: Soňa Jakešová a ¼ubomír Lehotský
Foto: ¼ubomír Lehotský   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]