magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Zástupcovia slovenskej a maďarskej časti KER podpísali dohodu o spolupráci
@ Aktuálne -> Verejná správa      Feb 02 2005 - 15:29 GMT
(Košický samosprávny kraj – tlačová správa) - Predstavitelia slovenskej a maďarskej časti Karpatského euroregiónu (KER) dnes na pôde Úradu KSK podpísali bilaterálnu Dohodu o spolupráci. Za slovenskú časť dohodu parafovali predseda združenia Karpatský euroregión Slovensko Rudolf Bauer a predseda medzinárodnej Rady KER Jozef Polačko, ktorý je súčasne podpredsedom KER Slovensko. Za maďarskú stranu dohodu podpísali župan Szabolcs-Szatmár-Beregžskej župy a predseda maďarskej národnej časti KER Laszló Gazda a za mesto Nyiregyháza so župnými právomocami jeho viceprimátor Tamás Giba.

Cieľom dohody je rozšíriť a zefektívniť spoluprácu medzi slovenskou a maďarskou časťou KER v oblastiach cezhraničnej a medziregionálnej spolupráce v rámci Združenia Karpatský euroregión. „Je to nová forma spolupráce v rámci KER, ktorá sa nám osvedčila aj s poľskou stranou. Dohodli sme sa, že pôjdeme formou bilaterálnych zmlúv, vďaka ktorým sa vieme intenzívnejšie sústrediť na aktivity zaujímavé pre obe strany“ uviedol na brífingu Rudolf Bauer. Ako uviedol v súvislosti s prehlbovaním spolupráce s ďalšími členmi euroregiónu, KER chce hrať aktívnu úlohu aj pri budúcom smerovaní Ukrajiny.

V rámci parafovanej dohody medzi slovenskou a maďarskou časťou KER ide najmä o oblasti spolupráce ochrany životného prostredia, cestovného ruchu, ochranu kultúrneho a prírodného dedičstva, vzdelávania. Dohoda vytvára rámec na spoločné koordinovanie postupov oboch strán, ktoré budú zamerané na získavanie finančných zdrojov pre sociálny a ekonomický rozvoj slovenskej a maďarskej časti KER.

Dohoda partnerov zaväzuje vypracovať do roku 2006 Spoločnú rozvojovú stratégiu maďarskej a slovenskej časti KER, tematické sektorové stratégie v oblastiach spolupráce, zámery pre využívanie zdrojov z fondov Európskej únie na cezhraničnú a interregionálnu spoluprácu. Efektívny manažment týchto činností budú zabezpečovať kongres a spoločná komisia, ktoré budú kreované vzápätí po podpísaní Dohody.

Medziregionálny zväzok Karpatský euroregión vznikol v roku 1993 ako jedna z najväčších medzinárodných organizácií podporujúcich a realizujúcich cezhraničnú a medziregionálnu spoluprácu v Európe. Členmi boli regióny strednej a východnej Európy. KER sa rozprestiera na teritóriu 145.000 km2 s viac ako 14,7 mil. obyvateľov. V rámci euroregiónu spolupracujú prihraničné oblasti piatich štátov - regióny juhovýchodného Poľska, východného Slovenska, severozápadného Maďarska, severného Rumunska a západnej Ukrajiny.

Do KER patria na Slovensku územie Košického a Prešovského kraja, v Poľsku vojvodstvo Podkarpackie, , na Ukrajine oblasti Černivecká, Ivano – Frankovská, ¼vovská a Zakarpatská, v Rumunsku provincie Satu Mare, Maramures, Salaj a Botosani, v Maďarsku župy Szabolcs – Szatmár – Bereg, Hajdu - Bihar, Borsód – Abaúj – Zemplén, Heves, Jász – Nagykun – Szolnok a mestá so župnými právomocami Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza a Eger.
KER je združením právnických osôb, zo SR je jeho členmi 84 miest a obcí.

Úlohou euroregiónu je riadenie a koordináciu spoločných aktivít v oblastiach vedy, ochrany životného prostredia, kultúry, športu a vzdelávania, ktoré by súčasne s prehlbovaním ekonomickej spolupráce prispievali k zlepšeniu životnej úrovne obyvateľov prihraničných oblastí týchto krajín.

Text: Soňa Jakešová
Foto: Marián Krlička   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]