magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Poslanci KSK odmietli rokovať o racionalizácii siete škôl a školských zariadení
@ Aktuálne -> Školstvo      Feb 22 2005 - 08:30 GMT
Košice (TASR) - Poslanci Košického samosprávneho kraja včera odmietli rokovať o racionalizácii siete škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK. Rokovanie bude pravdepodobne opäť v apríli.

Materiály sa konkrétne týkali redukcie počtu stredných škôl v okrese Spišská Nová Ves a niekoľkých školských zariadení v kraji a mali patriť k ťažiskovým témam 22. zasadnutia regionálneho zastupiteľstva.

Zo súčasných 14 stredných škôl a jedného strediska praktického vyučovania v Spišskonovoveskom okrese sa malo od školského roka 2007/2008 zlúčením vytvoriť 9 škôl. Stiahnuť tento bod z rokovania navrhli poslanci dotknutého okresu. Kameňom úrazu sa stali Krompachy, kde mali byť zrušené Stredná priemyselná škola elektrotechnická a Stredné odborné učilište elektrotechnické. Podľa Miroslava Semeša (Smer) odložiť tento bod na apríl sa poslanci rozhodli najmä pre novú skutočnosť, ktorú predložený materiál neobsahoval. Išlo o iniciatívu SEZ Krompachy prevziať pod svoju kuratelu tamojšie SOU a vytvoriť z neho súkromnú školu. "Nechceme sa dopustiť tragických chýb. Nie sme na pretekoch. Po dopracovaní materiálu sa ním môžeme na najbližšom zastupiteľstve opätovne zaoberať," uviedol.

Predseda KSK Rudolf Bauer pripomenul, že k racionalizácii siete škôl vedú samosprávu objektívne podmienky. "My nemáme čo váhať, pretože v prvom rade chceme zabezpečovať kvalitu výuky na stredných školách, chceme, aby mali učitelia vyššie platy a preto musíme siahať k takýmto racionalizačným opatrenia," konštatoval Bauer. Zdôraznil, že počet detí klesá a peniaze dnes chodia na žiaka, takže ten istý finančný balík zostane v okrese aj po racionalizácii.

K racionalizácii počtu školských zariadení (školských jedální, výdajných kuchýň a domovov mládeže) vedie KSK najmä fakt, že od 1. januára už nie sú ich rozpočty financované z prostriedkov určených pre školy. Vlani toto dofinancovanie predstavovalo 15,6 milióna Sk. Tohtoročné financovanie školských zariadení vychádza len z rozpočtu KSK. Vzhľadom na jeho napätý rozpočet košická VÚC plánovala problém vyriešiť vyradením štyroch školských jedální, dvoch kuchýň a dvoch domov mládeže zo siete.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]