magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Chystajte sa na Abovské folklórne slávnosti

Oko i dušu poteší vyše 450 folkloristov
@ Kultúra -> Oznamy      May 26 2005 - 10:57 GMT

/ Krajské osvetové stredisko v Košiciach – tlačová správa/ – Krajské osvetové stredisko v Košiciach a Obecný úrad Rozhanovce srdečne pozývajú všetkých priaznivcov kvalitného folklóru na 37. ročník obľúbeného podujatia Abovské folklórne slávnosti, ktoré sa uskutoční v nedeľu 19. júna v prírodnom amfiteátri v obci Rozhanovce.

Malebné prostredie ožije po roku už tradične spevom a cifrovaním zanietených milovníkov ľudového umenia z domácich i zahraničných súborov.

Záplava tradícií v tej najrýdzejšej podobe sa začne v nedeľu v dopoludňajších hodinách. Po slávnostnej svätej omši v miestnom rímsko-katolíckom kostole si môžete vychutnať obľúbený sprievod folkloristov po obci s príznačným názvom ´Kolo vas, popred vas´, ktorý bude plniť úlohu pozvánky na hlavný program.

Po ňom vypukne o 14-tej hodine v amfiteátri oslava spevu a tanca, ktorú slávnostne otvorí starosta Rozhanoviec Viktor Gazdačko. Účasť prisľúbili i predseda Košického samosprávneho kraja Rudolf Bauer, ktorý nad celým podujatím prevzal záštitu, ako aj predseda vlády Mikuláš Dzurinda.

V priebehu popoludnia vystúpi dokopy až 450 účinkujúcich. V detskom bloku ´Javorová brána´ sa predstaví ľudový rozprávač Matúš Vangor z Rozhanoviec, moderátor Michal Kentoš, detský folklórny súbor HANIČKA so sprievodom detskej ľudovej hudby BERNOLÁČIK, detské folklórne súbory ŽELEZIARIK z Košíc a VIRGANEK zo Skároša. Prekvapením bude vystúpenie ukrajinského súboru ŽRIEDIELKA KARPÁT Z UŽHORODU.

Po najmenších potešia prítomných programom ´Budu špivac, budu hrac´ víťazi speváckych súťaží „Dargovská ruža“ a „Na košickej turňi“ a moravský folklórny súbor ŽEROTÍN zo Strážnice.

Pred 17-tou hodinou bude už pódium patriť programu ´Uzly priateľstva´ v podaní zahraničných kolektívov POGÓRZANIE z Poľska, DOMAHÁZI HAGYOMÁNYÖRZÕ EGYÜTTES z Maďarska a tanečného súboru Asociácie pre kultúru a vzdelávanie Novej Michaniony z Grécka. Rady domácich zastúpi folklórny súbor ČARNICA z Košíc.

Ohňostroj zábavy rozpúta na záver niečo po 19-tej hodine hudobno-zábavná skupina Ščamba z Trsteného pri Hornáde.

Chýbať na popoludní plnom dobrej nálady nebudú ani ukážky tradičných ľudových remesiel spojené s predajom a obľúbená tombola.

„Toto podujatie je jedným z najväčších, ktoré Krajské osvetové stredisko v Košiciach počas roka organizuje. Aktuálny ročník poteší divákov vystúpeniami dokopy až piatich zahraničných súborov, čo je v histórii slávností rekordný počet. Návštevníci tak budú mať jedinečnú príležitosť konfrontovať náš folklór s národnými kultúrami hostí zo zahraničia. Lahôdkou bude napríklad i spoločný tanec syrtaki, ktorý grécki tanečníci prisľúbili naučiť všetkých prítomných,“ prezradila Veronika Kentošová, metodička KOS pre folklór a hlavná organizátorka podujatia.

Sprievodnou akciou Abovských folklórnych slávností je i sprievod folkloristov v pešej zóne Košíc a ich vystúpenie na pódiu pri Dolnej bráne 16. júna od 15-tej hodiny. Predstavia sa Erika a Michal Kentošovci, detský folklórny súbor JAHÔDKA a mužská spevácka skupina KOŠICKI ŠPIVACI. V sobotu 18. júna jednotlivé zahraničné súbory potešia svojimi vystúpeniami oči i dušu obyvateľov Veľkej Idy, Sene, Valalík a ukrátené nebudú ani Sady nad Torysou a Košické Olšany. Kultúrny dom vo Valalikoch bude miestom otvorenia výstavy fotografických prác z plenéra SIVEC 2004. Návštevníci nedeľného programu si v priestoroch Obecného úradu v Rozhanovciach vychutnajú i výstavu košickej výtvarníčky Márie Auerovej – Griešovej ´Oslava tanca´.

Vstupné na celodenný nedeľný program je len 40,-Sk, deti a dôchodcovia si folklórnu nádielku vychutnajú za symbolických 10,-Sk. Vstupenky si je možné zakúpiť v Informačnom centre mesta Košice na Hlavnej 59 či v Mestskom informačnom centre v OD Dargov a OD Tesco.

Nenechajte si ujsť 37. Abovské folklórne slávnosti v nedeľu 19. júna v Rozhanovciach.


Andrea NITKULINCOVÁ

Foto: Ilustračné z minulého roka   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]