magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Mesto Košice a samosprávny kraj požadujú 34 % akcií letiskovej spoločnosti
@ Aktuálne -> Verejná správa      Jun 02 2005 - 16:05 GMT
Košice 2. júna (TASR) - Mesto Košice a Košický samosprávny kraj majú eminentný záujem stať sa rovnocennými partnermi vo vlastníckych štruktúrach spoločnosti Letisko Košice - Airport Košice, a. s. Za nedostatočný považujú 6-% balík akcií určený pre mesto a regionálnu samosprávu, ktorý navrhuje Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR.

V otvorenom liste adresovanom predsedovi vlády Mikulášovi Dzurindovi, ministrom dopravy, pôšt a telekomunikácií a výstavby a regionálneho rozvoja to konštatujú primátor mesta Zdenko Trebuľa a košický župan Rudolf Bauer. Reagujú tým na prebiehajúcu prípravu privatizácie štátnych letiskových spoločností v Bratislave a Košiciach. O tom, že by mali príslušné mestá i samosprávne kraje nadobudnúť podiel účasti štátu na podnikaní týchto letiskových spoločnosti, vláda rozhodla v októbri 2004.

Navrhované tri percentá pre mesto a pre regionálnu samosprávu im neumožnia byť rovnocenným partnerom ostatným akcionárom a realizovať rozvojové plány územia týkajúce sa leteckej dopravy, konštatujú v liste Trebuľa a Bauer. "Požadujeme, ak bude privatizovaných 66 % akciovej spoločnosti, aby 34 % bolo rovnomerne rozdelených medzi samosprávny kraj a mesto Košice," uviedol na dnešnom stretnutí s novinármi košický župan. Zároveň pripomenul, že letisko považujú za kľúčovú inštitúciu pri programovaní a strategických rozhodnutiach pre regionálny rozvoj, za ktorý sú samosprávy zodpovedné.

MDPT by malo návrh, týkajúci sa zainteresovanosti dotknutých miest a samosprávnych krajov na rozvoji letísk, predložiť na rokovanie vlády do 30. septembra. Nový investor by mal do košického i bratislavského letiska vstúpiť do konca roka 2005.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]