magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Astronomický ústav SAV zaznamenal svetový úspech vo výskume hviezd
@ Aktuálne -> Školstvo      Nov 07 2006 - 09:37 GMT
(TASR) - Mimoriadne zriedkavý astronomický úkaz - formáciu výtryskov hmoty z disku takzvanej symbiotickej hviezdy Z And - odpozorovali tento rok v spolupráci s kanadskými vedcami vedeckí pracovníci Astronomického ústavu (AsÚ) SAV v Tatranskej Lomnici Augustín Skopal a Theodor Pribulla. Dostali sa tým na svetovú špičku vo výskume tohto typu hviezd.

Ide o jeden z najvýznamnejších výsledkov ústavu v tomto roku, ktorý už zverejnili nedávno formou Astronomického kalendáru a vyjde o ňom čoskoro článok aj v prestížnom astronomickom časopise The Astronomical Journal.

Ako informoval dnes na tlačovej konferencii v Košiciach vedúci stelárneho oddelenia AsÚ SAV Drahomír Chochol, formácia výtryskov hmoty je mimoriadne zriedkavý jav a v minulosti bol odpozorovaný vo svete u iných symbiotických hviezd iba dvakrát. Objav urobili slovenskí astronómovia vďaka dlhodobej pozorovacej činnosti pri štúdiu symbiotických hviezd skladajúcich sa z chladného červeného obra a horúceho bieleho trpaslíka, zvlášť pozorovaním zmien ich jasnosti ďalekohľadmi AsÚ SAV v Starej Lesnej a na Skalnatom plese.

"Svoje zohrala aj náhoda, že kolega Pribulla bol na pracovnom pobyte v Kanade, kde výtrysky odpozoroval spektroskopicky 1,88- metrovým ďalekohľadom Univerzity v Toronte. Týmto výsledkom sa AsÚ SAV zaraďuje na špičku svetového výskumu symbiotických hviezd," povedal Chochol.

Podľa riaditeľa AsÚ SAV Jána Svoreňa to svedčí o tom, že dlhoročný výskum zamerali správnym smerom a darí sa im napriek zaostávaniu v technickom vybavení. Podľa neho by ústav potreboval hlavne ďalekohľad na skúmanie spektier hviezd, ktorý stojí približne 120 miliónov korún. Zatiaľ riešia problém pobytom v zahraničí alebo spoluprácou so svetovými observatóriami.

Ako informoval Pribulla, tatranskí astronómovia v spolupráci s kanadskými rozšifrovali aj štruktúru štvorhviezdnej sústavy VW LMi, ktorá je jednou z premenných hviezd objavených družicou Hipparos.

Vedenia AsÚ ASV v Starej informovalo, že v rámci Európskeho týždňa vedy pripravujú na 8. až 10. novembra Noci otvorených dverí. Ich návštevníkov čaká napríklad prostredníctvom internetu komentovaný prenos o očakávanom prechode planéty Merkúr cez slnečný disk, pozorovania oblohy a populárno-vedecké prednášky o výskume vesmíru a našej Slnečnej sústavy s jej ôsmimi planétami.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]