magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Výstava nepokojná krajina KEometrie v Bratislave
@ Kultúra -> Výstavy      Feb 27 2013 - 09:59 GMT

Heavy metal“ výtvarník v nepokojnej krajine KEometrie, to je Ján Vasilko, ktorý dokáže modelovať dynamické a živé maliarske scény s koncentrátom melanchólie, túžob, absurdity a nadhľadom konštruktéra maľby. Práve jemu budú od 27. februára do 7. apríla vyhradené výstavné priestory v Pálffyho paláci.. Je to výber 16 malieb, ktoré predstavujú prierez tvorbou výtvarníka z rokov 2003 – 2013.

Po ukončení štúdia v Košiciach sa Ján Vasilko stáva patrónom geometrického jazyka maľby – postgeometrickej abstrakcie. Na scéne sa udomácňuje ako zdatný konštruktér maľby a projektant obrazovej architektúry. Na plátna projektuje vlastné imaginatívne stavby. V tomto architektúrnom rámci inscenuje podivné stretnutia, duchampovho sušiča, francúzskeho kľúča, kríža, kombajnu, motorovej píly, hokejistu a lopaty.

Neskôr sa autor sústreďuje na zobrazovanie veľkých geometrických foriem na neutrálnych plochách, ktoré pripomínajú technický svet nástrojov, súčiastok a fragmentov strojov zo 60-tych rokov. Paralelne ako odpoveď na bastardizáciu sveta a zamorenia duchovného priestoru vytvára vlastný krehký svet „sociálnych skulptúr“.

Postupne sa koncentruje na „industriálne prvoky“ – železné organizmy z technických výkresov, jednobunkovce z chemického laboratória, komprimované súbory súčiastok, vyhodené dielce divných strojov a rozmnožuje roj geometrických levitujúcich úlomkov a súčiastok.

K výstave, ktorá je jeho druhou individuálnou prezentáciou tvorby v Bratislave, bola vydaná monografia. Prvá bola v roku 2006 a predstavil sa na nej ako víťaz Ceny Oskara Čepana.

Výstava potrvá do 7. apríla 2013.

 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]