magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Vlado Eliáš: PODSVET
@ Kultúra -> Výstavy      May 19 2003 - 15:05 GMT
15. máj – 29. jún

Múzeum Vojtecha Löfflera

Vlado Eliáš (1972 v Košiciach) sa vo svojom aktuálnom výstavnom projekte predstavuje prostredníctvom počítačom manipulovaných digitálnych tlačí. Autor zameral svoje výtvarné snaženie smerom k reálnym a zároveň na prvý pohľad banálnym nájdeným predmetom, ktoré organicky zapája do svojej výtvarnej prezentácie. Vytvára tak zvláštny svet – podsvet, kde tieto nájdené predmety žijú vlastným životom pod povrchom nami bežne prežívanej reality.

Eliáš manipuluje realitu, zasahuje do existencie vecí, ale často len veľmi striedmo a jeho zásah je niekedy len ťažko spozorovateľný. Rovnako aj samotné predmety divák odhaľuje a identifikuje po pozornejšom pohľade na autorove fotografie a musí prekročiť prah bežného povrchového vnímania. Dostať sa pod povrch vecí a skúmať ich detaily a zároveň zahmlievať ich pôvod je snaženie, ktoré snáď najviac charakterizuje autorovu tvorbu, tiež silne poznamenanú používaním nových médií (digitálny vstup, scany, video).

Autor však ide vo svojom skúmaní aj ďalej a prezentuje scanované trojrozmerné predmety a tlačou ich prenáša do plochy. Komunikuje tak so svojimi digitálnymi fotografiami, kde skracuje ich tretí rozmer a opäť manipuluje a problematizuje konvenčné videnie.

Tento motív kombinácie digitálnej fotografie so závesným „trojrozmerným“ obrazom prezentuje aj v uzavretom výtvarnom projekte „Zo života hmyzu“. Tu rovnako zostáva verný leitmotívu celej výstavy, ktorým je svet pod povrchom bežného vnímania, a prezentuje monumentalizujúcim spôsobom trochu magický vzťah svetla a hmyzu.

Vlado Eliáš touto výstavou dokazuje, že sa dobre cíti v komorných témach, nesnaží sa diváka šokovať, ale skôr ho jemne upozorniť na skutočnosť, že okrem sveta rutinne vnímanej reality existujú aj ďalšie, ukryté pod povrchom.

Peter Tajkov, kurátor výstavy   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]