magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Čaro achátov
@ Kultúra -> Výstavy      May 20 2002 - 14:32 GMT
16. 5. – 30. 6. 2002

Východoslovenské múzeum

Výstava „Čaro achátov“ je pripravená zo zbierok Východoslovenského múzea a zbierok členov Mineralogického klubu pri Východoslovenskom múzeu. Po ukončení bude pokračovať ako putovná aj v iných múzeách východoslovenského regiónu.

Achát je odrodou chalcedónu, ktorá má výraznú textúrnu kresbu, sfarbenie a charakteristický tvar. Pomenovanie mu dal Theophrastos (376 – 287 pr. Kr.), podľa riečka Achates na Sicílii (dnes Dirillo). Podľa archeologických výskumov sú acháty ľudstvu známe už cez 8 000 rokov. Intenzívne sa ťažili a spracovávali už v staroveku. V tej dobe bol achát obľúbený zvlášť v starom Ríme. Vyhotovili z neho pečatidlá, drobné ozdobné predmety, brúsili gemy. Acháty majú svoj význam aj v astrológii. Pripisovaná im bola magická sila a moc liečiť rôzne choroby.

Výstava prezentuje vyše 240 achátov z 27 krajín tak, že je možné v celej šírke zhliadnuť ich variabilita vo sfarbení aj textúrnej kresbe, ich rozšírenie vo svete podľa kontinentov aj štátov. Zvlášť hodnotné sú acháty z lokalít v Patagónii, z Mexika, Indonézie aj Nového Zélandu.

Východoslovenské múzeum má vo svojich zbierkových fondoch asi dvesto achátov v časti drahé kamene.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]